Succéprodukten Cloud – ett resultat av ett lyckat studentsamarbete

En bidragande faktor till TreCes ständiga utveckling av innovativa designlösningar är våra återkommande samarbeten med designstudenter. Källsorteringsmöbeln Cloud är ett gott prisat exempel, utvecklad tillsammans med Chalmersstudenterna Ebba Hellberg och Sigrid Ljungström. Läs en kort intervju med Ebba och Sigrid där de ger sin bild av vårt samarbete.

Vi på TreCe lägger stor vikt vid att söka nya influenser i vår produktutveckling. Vi ser det som en förutsättning för att ligga i framkant. Samarbetet med Ebba Hellberg och Sigrid Ljungström, studenter på design- och produktutvecklingsprogrammet på Chalmers Tekniska Högskola, gav oss inte bara stor inspiration utan även en fantastisk produkt. Cloud har snabbt utvecklats till en produktfamilj och vann nyligen första pris i German Design Award 2019, Excellent Product Design i kategorin kontorsmöbler/miljösortering.

Här ger Ebba och Sigrid sin syn på samarbetet och utvecklingen av Cloud.

Hur kommer det sig att ni samarbetar med TreCe?

Vi kontaktade TreCe inför vårt examensarbete med hopp om att designa en möbel tillsammans med en samarbetspartner som var engagerad med samma driv som oss, och det fann vi i TreCe. Förutom att vi uppskattar stilen på TreCes produkter var de väldigt entusiastiska redan vid första kontakten, trodde på projektet och hade precis som vi som mål att det skulle bli en riktig produkt. Vi fick en bra känsla helt enkelt.

Berätta om processen fram till att Cloud introducerades i sortimentet våren 2018.

Behovet av en flexibel källsorteringsmöbel kom upp tidigt i processen. Det är en intressant produkt som ligger rätt i tiden, med dagens fokus på hållbarhet och aktivitetsbaserade kontorsmiljöer. Efter ett omfattande bakgrundarbete med research och en användarstudie presenterade vi fyra designförslag. Av dessa valdes Cloud ut som favorit.

Vi utvecklade mått, material och tekniska detaljer för en prototyp som passar in i TreCes produktfamilj. Fokus har hela tiden legat på problemlösning och vi har haft fria händer att, med vår expertkunskap från utbildningen, välja den designprocess som fungerar bäst för oss och produkten, men där TreCe har varit tillgängliga och delaktiga i allt från brainstorming till tekniska frågor och intervjuer.  Det har varit ett vinnande koncept och ledde till en lyckad prototyp som TreCe valde att ställa ut på Furniture Fair 2018 – där den blev väldigt uppskattad.

Tack vare framgångarna med prototypen introducerades Cloud på marknaden i april 2018. Vårt projekt tog slut vid prototypen men vi var involverade och stöttade TreCe i olika beslut även i produktionsfasen, vilket vi uppskattar stort.

Vad tror ni att etablerade möbelföretag vinner på att samarbeta med studenter?

Studenter besitter den senaste och färskaste kunskapen om design, kommer in med nya ögon, perspektiv och en nyfikenhet att sätta sina kunskaper på prov. Samarbetet kan vara det som definierar studentens framtida karriär vilket innebär en vilja att leverera ett bra jobb.

Vilka möjligheter ser ni för studenter att samarbeta med ett etablerat möbelföretag?

Det ger en inblick i hur det är att ta fram en produkt som faktiskt ska säljas, den måste vara både producerbar och vinstdrivande, men också i hur ett företag fungerar. Särskilt när man som i vårt fall samarbetar med ett mindre företag och får ha kontakt med alla roller – från vd till produktansvarig. Vi har fått se alla olika sidor av vad som krävs för att en produkt ska fungera.

Hur ser ni på samarbetet med TreCe?

Förutom möjligheten att samla kunskap från alla olika medarbetare på TreCe har vi uppskattat engagemanget som vi har mött. De såg potential i både produkten och oss som designers. Det har varit superkul att få en inblick i hela utvecklingsprocessen från idé till en faktisk produkt. Att vi dessutom vinner pris för den första riktiga produkten som vi har designat känns helt fantastiskt! Priset är en bekräftelse på vad oväntade samarbeten kan leda till och vi är så tacksamma för att TreCe vågade satsa på oss.

Vad har samarbetet inneburit för er?

Projektet har gett oss värdefulla lärdomar som är givande oavsett vad vi jobbar med i framtiden. Vi vet båda att det kommer att innefatta design på något sätt. Vi har också insett att vi två kompletterar varandra på många sätt, det har fungerat väldigt bra och vi hoppas att vi kan arbeta ihop igen i framtiden.

 

    MåttMaterial
    Dokument / pdfCAD/BIMHögupplösta bilder
    Dela:

    Dela i sociala medier

    Offertförfrågan