Nytt spännande samarbete med Kauppi & Kauppi

TreCe 50-år! Under jubileumsåret 2023 presenteras ett nytt samarbete med designerduon Kauppi & Kauppi med premiär under Stockholm Furniture Fair. Samarbetet har resulterat i en innovativ och omfattande kollektion med modulära källsorteringsmöbler. Vi satte oss ner tillsammans med Johan och Nina Kauppi för att få veta mer om tankarna bakom samarbetet och den nya designkollektionen KLOSS.

Berätta om samarbetet med TreCe

Tillsammans med TreCe och produktchefen Åsa Vallentin har vi byggt upp ett riktigt drömprojekt som har varit fantastiskt roligt! Redan från start när TreCe kontaktade oss med en förfrågan om ett samarbete, har vi känt oss varmt välkomnade av företagets hela organisation och upplevt en ömsesidig öppenhet och nyfikenhet. För vår designstudio har det varit spännande och utvecklande att inleda ett samarbete med den ledande producenten av designlösningar för källsortering och förvaring i Sverige. Den stora expertkompetens som byggts upp inom affärsområdet under företagets femtioåriga historia har bidragit till en härlig designprocess. Den kreativa dynamik som uppstår av bra processer brukar generera goda resultat, och det stämmer verkligen i detta samarbete!

Vi vill även framhålla TreCe ́s fina relation med tillverkningspartnern Tranås Rostfria, som är experter på tunnplåtsbearbetning. Genom hela projektet har teamet arbetat tätt med konstruktören Timmy Elfström. Tillsammans har vi utvecklat flera unika designdetaljer och produktionslösningar, inte minst för att kunna ge den nya kollektionen KLOSS en så lång livscykel som möjligt.

 

Kauppi & Kauppi och TreCe's produktchef Åsa

 

Vad är KLOSS?

Designen är inspirerad av byggklossar, något av det första vi leker med som barn. Visionen är att modulsystemet KLOSS skall fungera likadant, som kreativa byggklossar för inredare och arkitekter. Vi ville skapa en källsorteringsmöbel som kan finnas nära och tillgängligt i alla tänkbara situationer, för att bidra till en bra källsorteringskultur.

KLOSS är ett omfattande system där designidén bygger på modularitet och att fritt kunna gruppera, koppla samman, och anpassa efter behov. Tre grundmoduler med olika former och egenskaper, ger näst intill oändliga möjligheter till kombinationer. Varje modul kan användas som singel eller i grupp, placeras på ben eller hjul, samt utrustas med en rad olika toppar och ett mjukstängande lock. Alla uppställningar som kopplas samman, kan när som helst enkelt grupperas om i helt nya formationer. Det skapar en oerhört flexibel och dynamisk produkt som kan förändras över tid och kontinuerligt följa behoven, vilket är viktigt för oss designers.

KLOSS har ett vänligt och återhållsamt formspråk, något som återspeglas även i omsorgen om de allra minsta detaljerna som ska möta handen. Designen kan både smälta in eller ta plats, beroende på val av kulör och tillbehör. Systemet gör det möjligt att bygga samman precis den form och funktion som det finns behov av, och i precis den RAL färg som önskas. För oss designers är det just kombinationen av enkel form och smarta funktioner som är den stora innovationen – och det som gör KLOSS till en helt ny typ av källsorteringsmöbel!

Hur har ni jobbat med material och hållbarhet i designprocessen?

I varje projekt frågar vi oss vad vår design skall bidra med, och vad som berättigar framtagning av en ny produkt. Systemet KLOSS har en uppenbar funktion, men är också ett budskap och en uppmaning. Därför var det viktigt för oss att ägna stor omsorg åt att anpassa designen för en bra tillverkning och att hushålla med resurser. Ett initialt krav var att produkten måste kunna utföras i ett beständigt material som ger produkten en lång livslängd och gör den möjlig att reparera, separera och slutligen återvinna.

Den kallvalsade plåten som valdes är erkänd för sin fina yta och att den tillåter snäva toleranser i en tillverkningsprocess. Något som gav möjlighet till att skapa avancerade men samtidigt produktionsvänliga modulskal, som kan sammanfogas genom en ”klick-metod”. Det gör att KLOSS alla konstruktionsdelar inklusive skal och bottnar kan monteras isär och bytas ut om ett renoveringsbehov skulle uppstå. Alla övriga ståldetaljer så som påshållare, knopp och ställben tillverkas också lokalt i norra Småland. Innerkärlet som förhindrar läckage och som kan bidra till minskad användningen av påsar, tillverkas av 90% återvunnen ABS-plast i Skåne.

Vi är väldigt glada över det fina samarbetet med TreCe och deras tillverkningsparters – det är i den sortens nära möten som designmagi uppstår. Tillsammans har vi genomfört ett riktigt spännande designprojekt, där i stort sett alla delar produceras lokalt i Sverige.

Om Kauppi & Kauppi

Kauppi & Kauppi är en designduo som jobbar med möbler, belysning och industridesign – från stora rumsliga objekt till objekt i handens skala. Nina och Johan har sina rötter i södra och norra Sverige och har båda en Magisterexamen i Design från HDK, Högskolan för Design & Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Kauppi & Kauppi har i sina nära samarbeten med producenter uppmärksammats med flera nationella och internationella hedrande designutmärkeler såsom Swedish Design Award, iF Design Award, Best of Year Award, Archiproduct Design Award, Muuuz International Design Awards och ett antal German Design Award.

 

Kauppi & Kauppi